Exkurze do sklárny a minipivovaru

NOVOSAD & SYN HARRACHOV s.r.o. CZECH REPUBLIC

31. 5. 2011

Sklárna patří k Harrachovu podobně jako skokanské můstky. Udržet však tuto krkonošskou tradici není vůbec jednoduché. My jsme měli možnost přesvědčit se, jak se to daří firmě Novosad & syn.

Při našich exkurzích se především seznamujeme s nároky, které daná profese vyžaduje. Pokud se řekne sklárna, vybaví se nám na prvním místě foukači skla. Jak se takový foukač cítí, jsme mohli okusit téměř na vlastní kůži. Teplo z pecí se totiž rozlévalo všude kolem. Osmihodinová pracovní směna je z tohoto důvodu velice náročná. K tomu pak připočítejme další fyzické nároky a potřebnou dávku zručnosti. Se zaujetím jsme sledovali, jak se z tekutého skla rodí nádherná sklenička. Výroba skla, to však nejsou jenom foukači. Stejně poctivě musí pracovat i další zaměstnanci, kteří se starají o dokončení výrobku, export či prodej. Prošli jsme též obdivuhodnou brusičskou dílnu. Jak je pro brusiče v dnešní době situace složitá, osvětluje fakt, že z původních třiceti zde nyní pracuje pouze jeden.

Ke sklárně neodmyslitelně patří pivo. Zde si ho vyrábějí sami. Tradiční, nepasterované. Ti, kteří pracují u pece, mají během směny povoleno konzumovat nízkoalkoholickou verzi. Pitný režim je zde totiž velice důležitý.

Přejeme zdejší sklárně, aby toto řemeslo přetrvalo v Krkonoších co nejdéle.

Jan Skalský




Ċ
Webmaster Daneta,
10. 6. 2011 1:08
Comments